Uhićenja zbog subvencijskih prijevara i pranja novca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske uz pomoć policijskih službenika Policijske uprave primorsko-goranske i Policijsku uprave istarske i u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Zagrebu započeli su jutros realizaciju zadnje faze kriminalističkog istraživanja subvencijske prijevare i pranja novca u sklopu natječaja „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a temeljem početnih saznanja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Prema priopćenju iz PU dubrovačko-neretvanske, do sada su uhićene tri osobe, dvije ženske i jedna muška osoba, svi hrvatski državljani.

Prema najavama iz policije, tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a Ured europskoj javnog tužitelja – EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Iako za sada riječka policija nije mogla potvrditi informacije o uhićenjima, Jutarnji list neslužbeno doznaje da su istražitelji EPPO-a u jutarnjim satima “pokucali” na vrata riječke poduzetnice Vanje G. i još nekih s njom povezanih osoba.

Prema prvim informacijama, sumnjiči ju se da je njezina tvrtka na temelju lažiranih podataka tražila i dobila subvencije iz EU fondova za nasade na jugu Hrvatske. Riječ je navodno o subvencijama u iznosu od oko dva milijuna eura, a upitno je je li tvrtka uopće zasadila više tisuća stabala voćki za koje je te subvencije dobila.

Naime, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, glavna meta istražitelja upravo je riječka poduzetnica Vanja G. koju se sumnjiči da je uz pomoć suosumnjičenih odgovornih osoba iz nekoliko tvrtki lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim sredstvima za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika. Prema ranije objavljenim informacijama u medijima, njezine su tvrtke od 2015. godine naovamo krenule u projekt podizanja nasada badema i smokvi na Jakljanu i Šipanu, o čemu je i ona sama davala izjave za medije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!