Građani donirali preko 20 tisuća eura za Dva skalina, oni poručili: ‘Molimo sve da se Udruga ne koristi za političko prepucavanje’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Udruga Dva skalina na Facebooku je objavila zahvalu građanima zbog novčane donacije koju su primili.

“Znali smo da građani našeg Grada i Županije imaju veliko srce u što smo se uvjerili do sada nebrojeno puta, ali da će se u  u 24 sata skupiti iznos od 21.269,07 eura ni u snu nismo mogli zamisliti. Pod velikim emocijama a u strahu da nekoga nenamjerno izostavimo (preko 500 uplata),  pišemo  javnu zahvalu svima vama koji ste dio ovog vala dobrote i koji ste uplatom pomogli djeci iz Udruge dva skalina”, poručili su iz udruge.

Iz ove udruge jučer su zatražili pomoć od građana.

“Ovo nam je bila zadnja opcija, a odlučili smo se za nju zbog 30-ak mališana kojima su terapije potrebne i koji ne mogu čekati da se nama odobre sredstva po Javnim pozivima. Mnogi od vas vjerovatno i ne znaju kako se Udruga “Dva skalina” financira isključivo putem Javnih poziva i donacija pravnih i fizičkih osoba, te nemamo nikakav siguran izvor financiranja. Nažalost u našem Gradu sve je veći broj djece s teškoćama u razvoju i  da imamo još dvije ovakve Udruge uz Polikliniku mislimo da bi bilo malo da svako dijete dobije onoliko terapija koliko mu je potrebno”, naveli  su nakon upućenog apela da im nedostaje oko pet tisuća eura do kraja godine za financiranje nužnih terepija.

Gradonačelnik Mato Franković komentirao je njihov javni istup te naglasio kako bi Udruga dobila sredstva od Grada da su to tražili.

“Grad Dubrovnik godišnje izdvaja 45 967,62 eura za pomoć radu udruge Dva Skalina. Vjerujem kako rad navedene Udruge potpomažu i ostale jedinice lokalne samouprave. Prema informaciji koju sam dobio od pročelnika Brčića, koji je prije par dana imao sastanak s udrugom Dva Skalina, u niti jednom trenutku nisu zatražena dodatna sredstva i pomoć Grada. Da su iz Udruge naveli problem, Grad bi pronašao način te bi se osiguralo dodatnih 5 000 eura za potrebe rada Udruge. Naša Vrata su uvijek bila otvorena svim udrugama i uvijek proračunski pomažemo svima. Stoga mi je potpuno nejasno i ostaje otvoreno pitanje zbog čega nam se Udruga nije obratila jer bi, kao što uredno isplaćujemo godišnju pomoć od 45 967.62 eura, osigurali i traženih 5 000 eura”, objavio je danas gradonačelnik.

Iz Udruge Dva skalina reagirali su na njegovu izjavu.

“U svim dosadašnjim medijskim nastupima uvijek smo naglašavali našu zahvalnost Gradu Dubrovniku, DNŽ , kao i općinama, te isticali dobru suradnju sa svima njima. Tako smo i u jučerašnjem nastupu istaknuli da nam je Grad Dubrovnik velika podrška u radu. Potrebno je naglasiti kako udruga Dva skalina provodi dva programa i to:

1. Dnevni boravak za djecu s cerebralnom paralizom koji je sufinanciran od Grada Dubrovnika u iznosu od 27.871 ,79 eura, od Dnž u iznosu od 13.272,28 eura, općine Župa dubrovačka 332 eura , Zaklada Blaga djela u iznosu od 10.000 eura. Ova sufinanciranja idu putem Javnih poziva jedinica lokalnih samouprava. Za fizioterapeuta Grad Dubrovnik izdvaja po posebnoj uredbi OB Dubrovnik iznos od 13.537,77 eura.

Da sažmemo: Jedinice lokalne samouprave za Dnevni boravak izdvajaju ukupno 55.013,80 eura godišnje, a od toga iznosa Grad Dubrovnik sudjeluje 41.409,52 eura, kad nadodajemo i 10 000 eura od Zaklade Blaga djela dolazimo do iznosa od 65.013,80 eura.

Važno je naglasiti da za program Dnevnog boravka, a odnosi se na plaće zaposlenika, režije, troškove prijevoza korisnika, troškove održavanja naše kuće… potrebno je godišnje osigurati na osnovu prošlogodišnjih podataka 85 232 eura.

2. Program Skalin bliže cilju – pružanje besplatnih terapija za djecu s teškoćama u razvoju s područja DNŽ

Ovaj program ne sufinancira ni jedna jedinica lokalne samouprave, ovaj program isključivo se financira javljanjem na natječaje za donacije i donacijama pravnih i fizičkih osoba. Za potrebe ovog programa Udruga je od 2019. do danas izdvojila 215.970 eura. Na godišnjoj razini rashodi za ovaj program iznose najmanje 30.000 eura. Kako smo se našli u situaciji da nam do kraja 2023. godine za program Skalin bliže cilju – pružanje besplatnih terapija, nedostaje spomenuti iznos od 5.000 eura, sazvali smo sastanak roditelja i upoznali ih sa situacijom. Dogovoreno je da se o problemu upozna Grad Dubrovnik i Županija i pokuša iznaći trajno rješenje problema financiranja terapija. Spomenuti iznos od 5.000 eura je samo gašenje požara tj. iznos za osiguranje terapija do kraja 2023.

Kako je gostovanje roditelja na HRT –Radio Dubrovnik u emisiji Utorkom o Gradu izazvalo veliku pozornost javnosti i pokrenuo lavinu dobrote, žao nam je da se gradonačelnik našao prozvanim, to nam nije bila namjera, ali moramo svi shvatiti da roditelji i djeca nemaju vremena čekati rješavanje problema birokratskim putem. Njima trebaju terapije danas i svaki dan.

Isto tako žao nam je da u 21 godini postojanja Udruge Dva skalina, niti jedan Gradonačelnik/ca nas nije posjetio i direktno se upoznao s našim radom. Molimo sve da se Udruga Dva skalina ne koristi za političko prepucavanje u medijima”, poručili su iz Udruge.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!