Ovo je najveći problem starijih osoba u Dubrovniku i županiji: ‘Najteže je kad im ne mogu pomoći’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prije 33 godine Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba. Ovaj je dan obilježen u nedjelju s ciljem ukazivanja na nužnost ispunjavanja obećanja Opće deklaracije o ljudskim pravima za starije osobe, s posebnim naglaskom na poštivanju prava starijih osoba i razvijanju međugeneracijske solidarnosti.

Diljem Hrvatske raznime okupljanjima i aktivnostima proslavljen je Međunarodni dan starijih osoba. Neki su poslali poruke s ciljem upozoravanja na težak položaj gotovo starijih u Hrvatskoj, a s druge strane, neki su se samo zabavljali.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne – Domus Christi u dubrovačkoj povijesnoj jezgri Mirjana Vujnović kazala je kako je društvo pozitivno prema starijim osobama.

“Nakon dugo godina rada u domu mogu zaključiti kako je najveći problem manjak smještajnih kapaciteta za starije osobe. Imamo jako puno osoba kojima je potreban smještaj ovog trena, ali nema ih se gdje smjestiti pa ih šalju u Trebinje, Neum, Ravno… Oni to nisu zaslužili jer su čitav život radili za zajednicu, grad i županiju pa su zaslužili da imaju dostojanstven smještaj”, smatra ravnateljica Vujnović.

Po pitanju kadrova, u Domus Christiju nemaju problema.

“Mi smo dobro kadrovirani, dobro bi nam došla još koja medicinska sestra, ali to smo nadoknadili s njegovateljicama tako da smo dobri što se tiče ekipiranosti”, navela je ravnateljica otkrivši kako bi ovom dubrovačkom domu trebalo još 60 do 70 kreveta da smjeste sve kojima je to potrebno.

Istaknula je kako je raduje vijest da je nedavno Gradu Dubrovniku uručen Ugovor o financiranju izgradnje Centra za starije osobe koji će biti smješten ispod Opće bolnice Dubrovnik u vrijednosti 6.138.045.24 eura. Riječ je o koraku bliže ka realizaciji i izgradnji dodatnih 275 mjesta za smještaj sugrađana treće životne dobi.

“Ovaj dom će imati i posebni program za osobe s demencijom kojih svakim danom ima sve više i više. Sve što se učini za starije je hvale vrijedno”, istaknula je ravnateljica doma.

Vujnović je potvrdila kako su poskupili cijene boravka u domu, a prema njezinim riječima to je prihvatljivo.

“Sve je poskupilo, ali njima u domu ništa ne nedostaje. Imaju hranu i sve što su i ranije imali tako da su rasterećeni kupovanjima spenze i plaćanjima troškova pa vjerojatno nisu ni svjesni koliko je sve poskupilo”, govori Vujnović.

Danas su u domu proslavili stoti rođendan štićenice Kate Bakić što je ujedno bio i povod za proslavu Međunarodnog dana starijih osoba.

“U mom radnom vijeku najteže mi je kad traže smještaj, svjesna sam da su u teškoj situaciji i da ne mogu pomoći. Ponekad nakon radnog dana budem umorna, ali to je slatki umor. Uvijek kažem sve što damo njima, duplo nam se vraća. Jako je lijep osjećaj nekome pomoći”, zaključila je za Jug info ravnateljica Doma za starije i nemoćne – Domus Christi u dubrovačkoj povijesnoj jezgri Mirjana Vujnović.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!