Vijećnik Kristić traži sazivanje tematske sjednice o sportu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„S obzirom da je prošlo više nego razumno vrijeme u kojem nije potvrđen termin obećane tematske sjednice o stanju u sportu, odlučio sam iskoristiti mogućnost propisanu Poslovnikom o radu Gradskog vijeća grada Dubrovnika te pokušati ostvariti uvjete za sazivanje iste. Vjerujem kako oko prikupljanja potrebnih 1/3 potpisa neće biti problema, ukoliko kolege vijećnici ostanu dosljedni i na tragu izrečenih stavova na jednoj od zadnjih sjednica gradskog vijeća.“, naveo je u priopćenju nezavisni vijećnik u dubrovačkom Gradskom vijeću Maro Kristić, te nastavio:

„Ovom prigodom nemam namjeru ulaziti u razloge zbog kojih se uragan kritika na temu upravljanja dubrovačkim sportom i stanja u klubovima odjednom pretvorio u bonacu, no više ne možemo ni pasivnost i šutnju po ovom pitanju pripisati ljetnim vrućinama i fjaci. Teza kako bi rasprava o sportu i samom djelovanju Dubrovačkog saveza športova putem kojeg se financiraju sportski klubovi značila miješanje politike u sport je potpuno promašena, a naše ignoriranje lošeg stanja i brojnih problema i devijacija u ovom području društvenog djelovanja bi u javnosti moglo izazvati upravo suprotno mišljenje, a nadam se da nitko od nas ne želi svojom šutnjom biti pokrovitelj bilo kakvih iskrivljenih pojava. Nemamo pravo na to dokle god se javne potrebe u sportu financiraju novcem građana. Puno je toga o čemu trebamo raspraviti pa je tematska sjednica jedino logično rješenje. Ovim putem želim ponuditi i svoje viđenje dnevnog reda iste, uz poziv svim kolegicama i kolegama vijećnicima da se uključe svojim prijedlozima u pripremu iste. S obzirom na okolnosti i stanje  u dubrovačkom sportu te najave izgradnje strateških infrastrukturnih sportskih objekata slobodan sam predložiti sljedeći mogući dnevni red:

  1. Rasprava o postojećem modelu financiranja javnih potreba u sportu s posebnim naglaskom na transparentnost u radu Dubrovačkog saveza športova te potencijalne nove modele upravljanja i nadzora.

Okvir za raspravu po ovoj točki dnevnog reda bi se temeljio na analizi postojećeg ustroja Dubrovačkog saveza športova te prijedlozima mogućih novih modela  upravljanja, financiranja i nadzora namjenskog trošenja sredstava s obzirom na veliki broj neprihvatljivih pojava među kojima se ističu kriminalistička istraživanja u nekoliko klubova.

Sudionici u raspravi po ovoj točki dnevnog reda bi bili gradonačelnik, predstavnici nadležnog upravnog odjela, predstavnici Dubrovačkog saveza športova te gradski vijećnici.

  1. Rasprava o mogućnosti uvođenja subvencioniranja članarina u svrhu jednake dostupnosti sportskih aktivnosti svoj djeci.

Sudionici u raspravi po ovoj točki dnevnog reda bi bili gradonačelnik, predstavnici nadležnog upravnog odjela, predstavnici Dubrovačkog saveza športova te gradski vijećnici.

  1. Izvješće gradske uprave o rokovima i načinu realizacije projekata gradnje sportske infrastrukture te rasprava o modelu upravljanja sportskim objektima u budućnosti.

S obzirom na najave izgradnje nove polivalentne sportske dvorane, nogometne arene Lapad te potrebom za žurnom izgradnjom drugih sportskih objekata poput atletske staze i boćarske dvorane ovo je tema koja se logično nameće kako bi se na vrijeme, ozbiljno i sustavno razmotrili svi izazovi koje donosi gradnja takvih kapitalnih objekata i upravljanje istima.

Sudionici u raspravi po ovoj točki dnevnog reda bi bili gradonačelnik, predstavnici nadležnog upravnog odjela, predstavnici Dubrovačkog saveza športova, predstavnici Javne ustanove „Športski objekti Dubrovnik“ te gradski vijećnici.

  1. Zaključak o mjerama za unapređenje sustava upravljanja sportom i sportskom infrastrukturom u Gradu Dubrovniku.

Podredno napominjem kako sam spreman odustati od ove inicijative ukoliko se sjednica zakaže u roku od 10 dana od dana izdavanja ovog priopćenja“, poručio j e vijećnik Maro Kristić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!