Velika pohlepa i slabi zakoni: Je li se nesreća mogla izbjeći?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Potraga za kajakašima koji su se jučer popodne prevrnuli u moru kod Lokruma još uvijek traje, a po društvenim mrežama proširilo se pitanje odgovornosti iznajmljivača kajaka. I dok iz minute u minute jenjava nada da se će nestali kajakaši pronaći živi, postavlja se pitanje je li se ova nesreća mogla izbjeći i postoji li zakonska odgovornost iznajmljivača.

“Po ovom vremenu ni galebi nisu na moru, a vi šaljete ljude za koje ne znate ni znaju li plivati na kajake. Druga stvar, znate da se ovakve stvari u nas na moru događaju, mislim da uz svu tu zaradu nije velika investicija kupiti GPS uređaje za goste da ih imaju uvijek sa sobom dok tura traje. Dalje, nabavite zastavice da vam se kajake u valovima može vidjeti jer će vam neko prepoloviti goste i zbog vas u zatvoru završit. Pohlepa vas je možda (nadam se da nije i da će svih pronaći) koštala dva života, možda koncesiju izgubite, možda i u zatvoru završite. Ne znam čiji su kajaci i nije me briga, bio to moj prijatelj ili neko drugi, ali ovaj čin pohlepe i gramzljivosti da vam se ja pitam i odličujem, naplatio bi vam ljude koji su izašli, brodove, izlazak brodova, gorivo i još bi vam oduzeo koncesiju i ako se ljudi ne nađu još bi vas u zatvor strpo”, komentirao je jedan Dubrovčanin i dobio veliku podršku.

Jedan drugi komentator kazao je da je bura došla iznenada te da su i Windy i DHMZ najavljivali dan bez vjetra i bez valova.

“Po zakonu moraš gostima dati samo prsluke, super je imati i zastavicu ili gps, ali nije to lako odrzavati (baterije, dodatna oprema i slično). Definitivno mi nije jasan dio da kao vlasnik ne znaš koliko je gostiju na izletu, ali u Pilama je masovnjak i nekad idu grupe i po 120 kajakaša poprilično raštrkanih i neidentificiranih. Opet, sve legalno i problem je sustav (slično kao što se i svakoj budali bez dozvole može rentati jet ski od 120ks). Svakako, bitan je samo sretan ishod povodom ove nezgode”, glasi komentar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!