Franković kaže koga smatra odgovornim te najavljuje promjene vezano uz kajake

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković usvrdio je danas da mu je jako čudno kako je netko jučer mogao nekome izdati kajak a za havariju krivi neodgovorne pojedince, odnosno davatelje usluge.

Osvrčući se na situaciju s iznajmljivanjem kajaka za odobrenja daje gradska uprava, Franković je rekao:

„Što se tiče kajaka, postoji godišnje odobrenje prema starom zakonu. Prema informacijama koje sam dobio iz našeg Odjela za more, koji izdaje odobrenja, kazali su mi kako su na zahtjev ove godine izdali njih deset. Svakom koncesionaru je dozvoljene korištenje deset kajaka. Svaki od tih deset kajaka su označeni i to je obveza koja ide prema Gradu Dubrovniku i to je ono što oni kao koncesionari moraju napraviti. Za ubuduće ide natječaj za koncesije, odnosno dozvole na pet godina“.

Nadalje je naveo kako mu je u konkretnom slučaju bilo nekoliko čudnih stvari.

„Čudno mi je da je netko na jučerašnji dan iznajmio kajak iako sam vidio kako se komuniciralo u javnom prostoru da u tom trenutku vrijeme nije bilo loše, itekako smo bili svjesni kakvo će vrijeme biti nadalje. Vremenska prognoza je bila pogoršanje vremena u popodnevnim satima, pa svi mi koji živimo na moru zna što je more i što znači isploviti po takvom vremenu, pogotovo u akvatoriju koji nije zaštićen. More oko Lokruma je praktički otvoreno more. Činjenica da se do jutros nije znalo je li nekome nedostaju kajaci je također zabrinjavajuća. Treće, ono što sam dosada vidio i smatram da je praksa, da prilikom najma kajaka postoji neki voditelj grupe, neki lokalac ili zaposlenik koji zajedno s grupom vesla i usmjerava ih. Ti ljudi ne moraju biti vični veslanju niti itko provjerava njihovo znanje o veslanju. Ako je došlo do pogoršenja vremena, voditelj kontaktira telefonom, dođe barka, vežu se kajaci jedan za drugi i vrati se. Ništa od toga nije napravljeno. Sve ovo što sam sada kazao, pročitao sam iz medija. Možda postoji neka druga strana medalje, o kojoj ja ne znam pa ne mogu govoriti, ali mislim da će konkretan slučaj prometovanja kajaka oko Grada i Lokruma dodatno trebati urediti od strane Lučke kapetanije.“, smatra Franković te ističe kako je više puta predlagao da se kajaci izmjeste iz Pila.

„Ta je lokacija u Pilama neadekvatna i loša jer direktno ulazi u pomorski put i njih 100 opterećuju pomorski put. Moj je prijedlog stoga bio da se kajaci izmjeste sa zone Pila na zonu ispod Komarde, ispod restorana jer tamo nikome ne smetaju. Puno manje utječu tada na pomorsku trasu, mislim da bi to svima bude puno bolje, ali nismo dobili zeleno svjetlo od konzervatora pa nismo to uspjeli i realizirati. Brojne poznate osobe u gradu Dubrovniku koriste kajake, imali smo visoko pozicionirane osobe iz svijeta politike, van Hrvatske koji su željeli na primjer imati to iskustvo. To je super, ali treba dodatno urediti, jer u suprotnom dolazi do apsurdnih situacija. Ponavljam, ako je sve što ste prenijeli istinito. Mislim, ako se pozivaju iznajmljivači apartmana i hotelijeri da provjere je li im netko nedostaje-to je nevjerojatna situacija. Ako si iznajmio kajake, onda valjda znaš jesu li se gosti vratili ili nisu.“

Prema njegovim riječima za nastalu situaciju je najviše odgovoran davatelj usluge i to prvo prema sebi i svojim djelatnicima i imovina, te prema ljudskim životima.

„Na onakav dan jučer nekoga izvest na more, po meni je sve samo nije normalno. Prošlo je sve dobro, ali moglo je bit i gore. Nije se dogodio fortuno za koji mi nismo znali. Danas imate aplikacije na kojima možete vidjeti i brzinu vjetra i valove i sve, to je neodgovornost pojedinca. Nisam ni pitao tko je jedan od ovih deset koncesionara, ali smatram da su oni odgovorni.“, rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!