Cijene najma ponovno su skočile, ali unajmljivači imaju i veći problem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najveći problem s kojim se suočavaju podstanari, osim visokih cijena, je neizvjesnost koliko mogu boraviti u stanu. Zbog dobre zarade u turizmu, stanovi se iznajmljuju većinom turistima na nekoliko dana, a oni kojima je potreban najam tijekom cijele godine moraju izaći već u svibnju. Zato je pronaći stan za dugoročni najam u Dubrovniku prava lutrija.

Nakon korone, koja je donekle smirila situaciju oko najmova, proširila ponudu i duljinu najma, opet su krenule muke podstanara jer se sve vratilo na staro. Vlasnici su se okrenuli turizmu tako da je ponuda oskudna, a i cijene su ponovno odletjele u nebo.

No, krajem ljetne sezone, kada vlasnici apartmana shvate da više nema toliko turista, okreću se dugoročnom najmu pa se tako nakupi lijep izbor stanova. Doduše, mnogi od njih na raspolaganju su do početka ljeta, a cijene su posebna priča.

Zavirili smo u oglasnike i Facebook grupe za direktan najam stana u Dubrovniku gdje se u zadnje vrijeme sve češće pojavljuju objave tipa “Iznajmljujem stan…”.

Nešto manji stanovi, za jednu osobu, iznajmljuju se za oko 300 eura plus režije. Primjerice stan na Babinom kuku košta 300 eura plus režije, dok je studio apartman u Gružu 350 eura. Nažalost, oba su dostupna za boravak od 1. listopada do lipnja. U centru Lapada nudi se nešto skuplji studio apartman u iznosu od 400 eura, a slobodan je za najam do lipnja.

Nešto veći stan, dvosoban, s dvije spavaće sobe, dvije banje, taracom i dnevnim boravkom, na Donjem Konalu, u blizini Bogišićevog parka, košta 650 eura plus režije. I on je slobodan na ‘dugoročan najam’ od 1. listopada do 1. travnja. Dvosoban uređen stan kod Doma zdravlja iznajmljuje se za 500 eura plus režije, također do početka ljetne sezone iduće godine. Mjesečna najamnina za stan od 42 kvadrata u Lapad, do kraja lipnja, iznosi 550 eura plus režije.

Zanimljiv je i stan od 65 kvadrata u Lapadu na atraktivnoj lokaciji, iznad teniskih terena, s velikom taracom i vrtom. Cijena je 800 eura plus režije i riječ je o dugoročnom najmu.

U Župi dubrovačkoj može se pronaći apartman u iznosu od 400 eura plus režije, a prednost je dugoročan najam. U Platu se izdaje kuća s tri sobe, dnevnim boravkom, taracom i parkirnim mjestom za 1200 eura. Nešto povoljniji smještaj je u Mokošici gdje se nudi stan u privatnoj kući koji ima dvije sobe, izlaz na taracu, kupatilo i hodnik. Cijena je 400 eura plus režije.

Gledajući cijene najma, osobe koje žive u Dubrovnik, a imaju prosječna primanja, moraju imati prilično visoke plaće zbog iznosa koji će izdvajati za stanarinu. Vremenski ograničen boravak jne pak druga priča koja bi se mogla riješiti najavljenim povećanjem poreza za one koji iznajmljuju stanove turistima pa je za očekivati da bi onda radije krenuli u dugoročne najmove.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!