Koliko je intervencija na dubrovačkom području imala brodica pomorske medicinske službe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od početka travna kada je stigla na dubrovačkog područje nova brza brodica hitne pomorske medicinske službe imala je pet intervencija.

Rečeno je to u Malom Lošinu na gdje je predana četvrta od od šest brzih brodica u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

Kako je tom prigodom rekao ministar zdravstva Vili Beroš, do sada su brodice iz te flote imali sveukupno 16 intervencija, od kojih na Rabu tri, Dubrovniku pet, te u Zadru osam.

“Za zaključiti je da brze brodice kao i županijski timovi hitne službe i lučkih kapetanija sustavno polažu test izdržljivosti ne gubeći pacijenta iz fokusa i po najvećem nevremenu, što je i naš glavni kompas u provođenju sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava“, istaknuo je ministar Beroš na obilježavanju svečane isporuke brze brodice na Malom Lošinju

„Sve navedeno u par riječi glasi – Zdravlje je prvo! Ne samo zato što je naš slogan sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava. Ne samo zato što je glavno usmjerenje ove Vlade i zdravstvene administracije. Već iz razloga što „Zdravlje je prvo“ – nema alternativu. Unaprjeđenje zdravlja i spašavanje života naših građana – nema alternativu. Baš kao što se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata, rekao bih da s brzim brodicama, postojećom zemaljskom hitnom i skorašnjom hitnom helikopterskom službom dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život na hrvatskim otocima i obali“, istaknuo je ministar Beroš.

Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Grba-Bujević naglašavajući kako ova brodica jamči hitnim pacijentima s otoka i iz cestovno nedostupnih priobalnih mjesta zbrinjavanje unutar “zlatnog sata” i povećava im šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto. Podsjetila je na njihovu temeljnu misiju, pružanje pacijentima jednake medicinske pomoći gdje god se nalazili, a izgradnja i opremanje flote za pružanje hitne medicinske skrbi značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj hitnoj medicinskoj službi čiji je osnovni kodeks – brzina i dostupnost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!