Veće plaće svima: Franković ne misli dizati ni poreze ni komunalije, oslanja se na drugi važan izvor prihoda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nova porezna reforma omogućit će poticanje rasta plaća, solidarnost s osobama s najnižim dohotkom, pravednost u raspodjeli poreznog opterećenja, stimulaciju rada više nego rentijerstvo, ali i osnaživanje općina i gradova kroz veću fiskalnu autonomiju, pohvalila se Vlada RH prilikom izglasavanja niza zakonskih izmjena u poreznoj politici.

Od početka iduće godine gradovi i općine tako će imati priliku dodatno smanjiti stopu poreza na dohodak, dok je istovremeno Vlada RH ukinula prirez.

Podsjetimo, stopa poreza na dohodak do sada je iznosila 20, odnosno 30 posto plus prirez, što je značilo da nije mogla biti niža od 20 posto, a najviša je iznosila 35,4 posto.

Zahvaljujući novim izmjenama, jedinicama lokalne samouprave omogućuje se da nižu stopu odrede unutar raspona od 15 do 23,6 posto, a višu od 25 do 35,4 posto. Odluče li se, poput Grada Zagreba, za najviše porezne stope, građani neće dobiti manje plaće, nego im se plaće neće povećati jer gornje granice ostaju iste. S druge strane, gradovi i općine sada po prvi puta imaju mogućnost odreći se dijela svog poreznog kolača u korist radnika. Tu će priliku, prema svemu sudeći, iskoristiti Grad Dubrovnik koji je i prije prijedloga Vlade RH odlučio ukinuti prirez od deset posto.

„Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak, niti će doći do poskupljenja bilo kakvih komunalnih usluga za građane, kao ni ostalih usluga koje Grad sufinancira za svoje građane, poput primjerice vrtića. Plan je povećati prihode od imovine i oslanjati se i dalje na bespovratna EU i nacionalna sredstva”, odgovorili su na naš upit iz Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Mato Franković svjestan je da će u gradskom proračunu doći do smanjenja prihoda, no smatra da je porezna reforma koju Vlada RH provodi itekako opravdana.
”Iako će ova odluka u jednom dijelu smanjiti prihode Grada, treba istaknuti kako su sve jedinice lokalne samouprave imale maksimalnu podršku Vlade i ministarstava u povlačenju EU sredstava, zahvaljujući čemu se gradovi ekspresno transformiraju i unapređuju svoje usluge, ali i zahvaljujući činjenici da dobivamo sredstva i iz nacionalnih izvora”, poručuje Franković. Napominje da je u svom planu za upravljanje gradom već najavio ukidanje prireza, s tom razlikom što je ta mjera trebala stupiti na snagu nešto kasnije.

„Financijski smo se pripremili za realizaciju smanjenja prireza 2025. godine jer smo smatrali da ćemo do tada postići financijsku konsolidaciju i biti spremni uvesti nultu stopu prireza. Ovo je sada nešto malo ranije, ali mislim da je opravdano i potpuno podupirem odluku Vlade RH”, zaključuje Franković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!