IZLIKA ILI OPRAVDANI STRAH? Dubrovačka liječnica pojasnila mogu li se djeca cijepiti i tijekom ljeta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U tijeku su upisi za vrtiće, a ono što je svim roditeljima potrebno su potvrde o cijepljenju djece. Mnogi roditelji odgađaju cijepljenje zbog ljetnih vrućina. Pitali smo infektologinja iz OB Dubrovnik doktoricu Ljiljanu Beticu Radić postoje li ograničenja vezana uz sezonu, zbog kojeg se dijete tijekom ljeta ne bi smjelo cijepiti.

“Sezona nema nikakvog utjecaja kada će se dijete cijepiti. Ono mora biti zdravo i ne smije imati temperaturu. U narodu je ostalo iz davnina da se nije cijepilo protiv virusa poliomijelitisa. Inače, to je bilo živo cjepivo i postojala je jedna zabrinutost pa je onda bilo preporučeno ne cijepiti se preko ljeta. No danas nema razloga za strah jer imamo moderna cjepiva, a poliomijelitis je sada mrtvo cjepivo. Za MoPaRu, niti za druga cjepiva nema nikakvog utjecaja kada će se cijepiti, a to je svakako potrebno obaviti prije sezonskog odlaska u vrtić”, pojasnila je Betica Radić.

Uvijek se računa, ističe liječnica, omjer koristi i štete.

“Sjećamo se cijepljenja za velike boginje. To je bilo živo cjepivo koje je imalo veliki broj antigena u sebi i jako mnogo nuspojava, kao gotovo sva ova nova cjepiva zajedno. To cjepivo se na sreću više ne koristi, a velikih boginja više nema. Znanost ide naprijed, cjepiva su sve sofisticiranija i što se tiče nuspojava ona su svedena na minimum”, zaključila je infektologinja iz OB Dubrovnik Ljiljana Betica Radić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!