Nema razloga za strah od pojave tifusa u Dubrovniku, ali ova egzotična zarazna bolest svake godine nam se pojavi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Strani radnik iz Indije zaprimljen je nedavno u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” sa simptomima koji upućuju na to da je riječ o trbušnom tifusu. Ravnateljica Infektivne Alenka Markotić kazala je kako nema razloga za paniku jer se povremeno događaju takvi slučajevi te da nije riječ ni o kakvoj ugrozi kad nema većeg broja oboljelih.

Provjerili smo s dubrovačkom infektologinjom Ljiljanom Beticom Radić je li se susrela s ovom bolešću te koji su simptomi.

“Što se tiče trbušnog tifusa ta bolest se godinama ne pojavljuje, ja u svojoj karijeri sam vidjela jednu osobu i je bilo prije 1990. godine. Bio je to također importiran tifus iz južne Italije gdje je oboljeli jeo školjke. Trbušnog tifusa u Hrvatskoj praktički i nema, to su uvijek importirani slučajevi iz zemalja gdje ih ima poput Indije, Pakistana, ali i općenito mjesta gdje higijenski uvjeti nisu dobri”, pojasnila je doktorica Ljiljana Betica Radić.

Istaknula je kako trbušni tifus uzrokuje salmonela Tifi.

“Za razliku od drugih salmoneloza, bolest se prenosi samo s čovjeka na čovjeka, a salmonela je vrlo invazivna. Ona kada uđe preko usta razmnožava se u tankom crijevu i vrlo brzo napravi prodor u krv, a onda se umnožava u jetri, slezeni. Kad se namnožila u tim organima ponovno ide u krv i tad počinju karakteristične smetnje, a to su vrlo visoke temperature do 40 stupnjeva. Uz to su jako izraženi opći simptomi malaksalost, dehidriranost, glavobolja, a crijevni simptomi se zapravo u početku ne pokazuju nego čak kasnije u drugom tjednu bolesti. Ako se ne liječi i ne prepozna, može doći do perforacije crijeva ili smrtnog ishoda. Ali s obzirom na to da se radi o bakteriji za koju postoji antibiotik, ako se na vrijeme liječi ta bolest je izlječiva”, opisala je dubrovačka infektologinja.
Ako se čovjek pridržava osnovnih higijenskih uvjeta, ističe doktorica Betica Radić, ne može doći do zaraze budući da se tifus širi fekalno-oralnim prijenosom.

“Nema razloga za zabrinutost ako se pazi na higijenu, a imamo antibiotike tako da nema razloga da osoba ne preživi ako je na vrijeme započeto liječenje”, smatra doktorica.

Kada je riječ o slučajeva koji su importirani, Dubrovnik je prilično izložen budući da je turistički grad u koji dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta. Doktorica Betica Radić svake godine susreće se s malarijom najčešće kod pomoraca.

“Mi smo područje gdje su bolesti slične kao i u ostalom razvijenom dijelu svijeta tako da nemamo neke importacije posebno zaraznih bolesti, u pravilu godinama nemamo egzotiku. Pitanje je i klimatskih promjena pa su tako neki vektori poput krpelja, komarca i sličnih nešto više zastupljeni jer znaju prenositi određene virusne bolesti pa smo zbog toga uvijek na oprezu. Primjerice tigrasti komarac je prešao u ovo područje i on se tu udomaćio tako da može prenositi brojne zarazne bolesti”, komentirala je infektologinja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!